|
start
|
| LukaszW |
Dodany dnia 07-01-2009 10:32
|

Użytkownik

Data rejestracji: 30.10.08
|
VI. 26.-27.9.2009 RKHA Kramolín
ta eliminacja na pewno odpada |
| |
|
|
| Cegla |
Dodany dnia 07-01-2009 10:54
|
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 07.01.09
|
LukaszW napisał/a:
Koledzy mając na razie jak że "wypasiony" budżet  powiedzcie mi, jeśli mieli byści pojechać jedną  eliminacje RC to która by to była i dlaczego??
Myślę, że ja pojechałbym Kralovice, jeśli byłaby podobna do ubiegłorocznej. Nie wspomnę o organizacji, która była o niebo lepsza od najlepszej w Polsce, ale co najważniejsze, bardzo dużo kilometrów oes-owych, badzo ciekawa, techniczna trasa. Zróżnicowanie trasy, etc... |
| |
|
|
| LukaszW |
Dodany dnia 07-01-2009 12:38
|

Użytkownik

|
Dzieki Cegla. Hm?? kurcze troche kiepskie terminy kralovic jak na mój kalendarz ogólny no ale zobaczymy. Jakiś inne propozycje panowie?? |
| |
|
|
| Cegla |
Dodany dnia 07-01-2009 14:07
|
Początkujący użytkownik

|
Wiesz generalnie tam wszystkie imprezy są fajne, Rokycany są krótką imprezą, w zeszłym sezonie jeśli dobrze pamiętam, było 6 oesów po niecałe 10 km.
Jednak w związku z tym wpisowe było coś koło 2000 kc.
Kostelec był bardzo fajny, bardzo fajna oprawa, feta na całego, rampa, fajerwerki, etc....
Pradubic za dużo nie pojeździliśmy bo na 4 km pierwszego oesu spotkilśmy się z jabłonką.... ale po zapoznaniu wydawało się naprawde grubo. Większość zakrętów czwórkowe i piątkowe.
Tak więc, gdzie byś nie pojechał napewno będziesz zadowolony.... |
| |
|
|
| LukaszW |
Dodany dnia 07-01-2009 14:46
|

Użytkownik

|
O widzisz właśnie nad Kostelcem się zastanawiałem z racji ze jest wmiare blisko, a i tak będę jechał z Bielska-Białej, no i termin letni/przyjemny .
Ok jeszcze raz dzieki Cegła plany powoli się klarują |
| |
|
|
| winimoto |
Dodany dnia 08-01-2009 19:09
|

Administrator

Data rejestracji: 26.10.08
|
Łukasz, Kostelec to trafny wybór, choc osobiście najlepiej podobał mi się Historic Nostalgia Kramolin. Feta i zabawy przed rajdem w Kostelcu są niezapomniane.
www.wini-motorsport.pl |
| |
|
|
| LukaszW |
Dodany dnia 08-01-2009 19:30
|

Użytkownik

|
No Wini jak się z Wami na przyczepkę podłacze na pierwszą el. jaką pojedziecie to jeszcze pogadamy , a nóż sie liczba eliminacji zwiększy |
| |
|
|
| Majster |
Dodany dnia 08-01-2009 23:30
|

Użytkownik

|
Historic Nostalgie to prawdziwa bomba oesowa ,szybka i kręta ... a Kostelec mial oprawe iscie z pzmłot ..... zreszta gdzie nie bylem bylo pozytywnie - trzeba pojechac by zobaczyc kropka
projekt M3..... |
| |
|
|
| robin |
Dodany dnia 12-01-2009 16:02
|

Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 25.11.08
|
A ja mam takie pytanie z czystej ciekawości. Czy ktoś wie jak wygląda sprawa zrobienia licencji u Czechów? Co trzeba przejechać jakie koszty itp? |
| |
|
|
| aRiS |
Dodany dnia 12-01-2009 17:13
|
Nowicjusz

Data rejestracji: 05.01.09
|
A ja mam pytanie z innej beczki.
Mnie przeraża sprawa komunikacji z Czechami, jak to było z Wami jak startowaliście pierwszy raz.
W końcu mają trochę zbliżony język, ale różniący się czasami dosyć znacznie od naszego.
Przy zapisach czy w parku to pół biedy bo zawsze jest ktoś z "naszych" rozumiejący coś więcej w ichnim języku,
ale co kiedy są nieścisłości na oesach (na starcie, mecie, przy pytaniach co do zapisów w itinerze, itp.)
Jak sobie z tym radzicie?, bo ja Czeskiego wogóle nie kaman. |
| |
|
|
| LukaszW |
Dodany dnia 12-01-2009 17:22
|

Użytkownik

|
aRiS dobre pytanie. Również czekam na odpowiedź |
| |
|
|
| Majster |
Dodany dnia 12-01-2009 18:16
|

Użytkownik

|
ja tak samo nie kumam ale idzie sie bez problemu dogadac-gestykulowac .... 3 razy to samo tlumacza i idzie poskladac ich slowa w calosc
projekt M3..... |
| |
|
|
| winimoto |
Dodany dnia 12-01-2009 20:49
|

Administrator

|
Przy Żubrze idzie lepiej Nie ma problemów z komunikacja no chyba że ktoś nie potrafi gestykulowac rękoma
www.wini-motorsport.pl |
| |
|
|
| LukaszW |
Dodany dnia 12-01-2009 21:15
|

Użytkownik

|
Czyli migowy żądzi |
| |
|
|
| Cegla |
Dodany dnia 13-01-2009 20:38
|
Początkujący użytkownik

|
LukaszW napisał/a:
Czyli migowy żądzi 
Ja również na początku miałem pewne obawy jeśli chodzi o komunikacje, ale okazało się, że nie ma najmniejszego problemu, są bardzo pomocni i wyrozumiali. Rozumieją, że my nie koniecznie ich rozumiemy i jeśli trzeba to Ci na kartce coś narysują, co mi się zdarzyło na BK .
Pozatym zawsze jest ktoś we władzach rajdu, kto biegle włąda angielskim, więc jest też taka opcja.
W biurze rajdu, zawsze są kumaci ludzi, którzy mają na kartkach napisane zwroty po polsku i starają się jak mogą.
Na oesie też można sobie poradzić, jeśli nie bardzo będzie mógł zrozumieć Cię sędzia to zawsze pomoże Ci któryś z zawodników i postara się prztłumaczyć. Była taka sytuacja na ostatniej eliminacji gdzie odwołali próbę numer 3, informowali gdzieś tam komunikatami, ale wiecie my niekoniecznie słuchaliśmy i polskie załogi pojechały normalnie na próbę, a tam kiszka, żywego ducha nie było. Na oes 4 dojechaliśmy z 20 minutowym spóźnieniem, jednak czescy zawodnicy pomogli nam wytłumaczyć sędziemu, że nie wiedzieliśmy o odwołanej próbie. Nie było problemu, sędzia wpisał czas wjazdu na PKC zgodny z kartą, a czas startu zgodny z zegarem. Rozwiązali to bezproblemowo w pół minuty.
Wiecie oni nas tam traktują jako gości i na każdym kroku starają się nam pomóc, to nie jest polski PZM, gdzie olewa się zawodników z innych państw....
Edytowane przez Cegla dnia 13-01-2009 20:40 |
| |
|
|
| LukaszW |
Dodany dnia 14-01-2009 00:32
|

Użytkownik

|
No proszę Cegła aż miło takie rzeczy czytać |
| |
|
|
| aRiS |
Dodany dnia 14-01-2009 07:57
|
Nowicjusz

Data rejestracji: 05.01.09
|
No to super w takim razie to się piszę na starty, myślę, że kilka eliminacji RC 09 polecę. |
| |
|
|
| BoxX |
Dodany dnia 14-01-2009 14:47
|
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 14.01.09
|
Witam, kolega mi juz wiele razy opowiadal o tanim rajdowaniu nigdy do konca nie wierzylem w to, ale wczoraj w koncu siadlem i poczytalem sobie wszystko na stronie. Wwiadomo, nie kazdy ma taki budzet zeby wystartowac w ppzm, choc kazdy wie jak to teraz wyglada, i moze przekaze tez ciekawoste ze z powodu 3-ciej ligi w roku 2008 nikt nie wyrobil licencji r2 w calym kraju. PZM niech dalej psuje sobie opinie, tracac wiele mlodych talentow ktorzy chca sie wyrzyc i pokazac na co ich stac, choc chyba tak szczerze mowiac, robia to w szczegolnosci dla wlasnej przyjemnosci. Nawet z RSMP wiele kierowcow nie zobaczymy juz w sezonie 2009, przykladem jest np. Andi Mancin ktory bedzie startowal w cyklu rajdowym w USA razem z takimi jak Pastrana czy Block. Erzetki to dobra alternatywa dla ludzi z pasja i z nie za duzym budrzetem ( wywnioskowalem to z informacjach zawartych na stronie i z postow na forum), ogolnie tez mam pare pytan na ten temat, np- Jakie wiaża sie koszta z calym rajdem, nie mowie o serwisie, noclegach itp bo to wiadomo kazdy robi w wlasnym zakresie, ale np wpisowe na rajdy badz dalsze jakies oplaty, chcialbym bardziej sprecyzowany opis jak powinnien byc przygotowany samochod, bo czytalem niektore tematy i padlo np. pytanie o swap, a wyczytalem ze musi byc seryjny blok na seryjnych łapach, albo klatka ze ma byc przykrecona a nie przyspawana, niekonieczne so tez krzyze po bokach w klatce wg zalacznika "J", albo gdzie pisze na jakichkolwiek pasach 4-ro punktowych homologacja drogowa, mysle ze chodzi bardziej o A- test ktory jest rowniez przy kierownicy wymagany. Jezeli chodzi o mocowanie foteli chocdzi glownie o to zeby byla stabilna konstrukcja, z tego co wyczytalem, wg zalacznika "J" ma byc przymocowany do seryjnych otworow badz wzmocniony jakimis specjalnymi podkladkami. Wylacznik pradu, ile biegunowy powinnien byc? nie wiem w kocnu czy slicki sa dozwolone. Jak znajde jeszcze pare zagadnien to zapytam mam nadzieje ze nikt sie na mnie nie obrazi za jakies moje glupie pytanie, poprostu chce wiedziec tego co nie dokladnie moze doczytalem, albo zostalo nie wyjasnione. |
| |
|
|
| winimoto |
Dodany dnia 14-01-2009 15:23
|

Administrator

|
do BoxX: Co do licencji R2 to niewyrobiona została ani jedna, ponieważ wszyscy zainteresowani skorzystali z okienka prawnego i wyrobili od razu R1. Można było tak zrobic opierając się na wynikach z KJS-ów za rok 07'-08'..ale to było i minęło.
Koszty startów w Czechach sa zależne od wielu czynników, czyli posiadanej kasy. Wpisowe od 2000Kc-6000Kc ( zależne od kilometrów OS-owych i klasy w której zawodnik się zgłasza, im wyższa tym drożej). Wymogi bezpieczeństwa takie jak na Kryterium Kamionek. Klatka najlepiej z zastrzałami (chyba że homologacja pozwalała inaczej można się wtedy podeprzec homologacja auta, do wglądu na BK sędziemu technicznemu)
Pay moga byc zwykłe Shrotty ale 4-punktowe, kubełki np. Bimarco, wyłącznik prądu obojętny byle sprawnie odłączał zasilanie, gaśnica x2 2kg. Z oponami to najlepiej poczekac do pierwszej eliminacji i wszystko się wyjaśni. Generalnie dopuszcza się sklicki z homologacją drogową np.Markgum.
Więcej poczytasz na forum bo temat już był drążony kilkukrotnie.
www.wini-motorsport.pl |
| |
|
|
| szymOOn |
Dodany dnia 14-01-2009 15:56
|
Początkujący użytkownik

Data rejestracji: 29.10.08
|
Znam ludzi z R2, którzy w zeszłym seoznie raczej mogli sobie ją na ścianie powiesić. W tym powinno być lepiej bo już są jakieś kalendarze a i pojawi się komunikat, że homologacja auta nie jest wymagana
Edytowane przez szymOOn dnia 14-01-2009 15:57 |
| |
|